İngiltereye Hangi Vize İle Nasıl Gidilir? İngiltere Türk Avukat

UK Visa Türleri

Brexit ile birlikte İngiltere göç politikalarında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Birleşik Krallık’ta çalışmak ve yaşamak isteyenlerler için belli başlı vize türleri üzerinden başvuru yapmak mümkün hale gelmiştir. Yani vize seçenekleri sınırlandırılmıştır.

Nitelikli göçmenler için ise İngiltere halen ulaşılabilir durumdadır.

İngiltere’de yaşama ve çalışmak üzerine değerlendirme yaparsak çalışan (işçi) ve şirket üzerinden alınacak vizeler olarak ikiye ayırmak gerekir.

Şirket Bazlı Alınabilecek Vize Türleri:

Şirket üzerinden alınan vize türleri başvurucusuna İngiltere’de iş kurma imkanı verirken vize sahibine işçi olarak başka bir firmada çalışma izni vermemektedir.

Bu şirket üzerinden alınan vizeler nelerdir?

Temsilci vizesi

Start-up visa

Innovator visa

Investor Visa (Çalışan odaklı)

Çalışan Odaklı Alınabilecek Vize Türleri:

Bu vize türünde başvurucu yalnızca sponsorlu olarak geldiği firmadan çalışabilecektir. Çalışma izni firma ile sınırlıdır ancak başka sponsorlu bir firmadan iş bulur ise bu firmaya geçmek için tekrar vize başvurusu yapabilir.

Skilled worker visa

Global Talent visa

Graduate visa (Mezuniyet Sonrası vize)

İngiltere vize tiplerinin detayları nelerdir?

Temsilci Vizesi

İngiltere’de şube veya temsilcilik açmak isteyen şirketler için uygundur. Bu vize türü ile firmanızda karar alabilecek bir pozisyonda çalışıyor olmanız gereklidir. Ayrıca firma tarafından İngiltere’de temsilcilik kurmak için yetkilendirmeniz gereklidir. Önemli hususlardan biri de başvurucunun temsilcisi olarak gideceği firmanın çalışanı olmak birlikte şirkette ki hissesi %50 den fazla olmaması gereklidir. Temsilci olarak bu vizeye başvuranın en az 1 yıldır bu şirkette çalışıyor olması, şirketin faal ve kar ediyor olması ve tüm bunların resmi olarak ispat edilebilir olması gereklidir. Temsilci adayının maaşının öngördüğü pozisyona uygun bir maaş olması ve zorunlu sigortasının (SGK) maaşı üzerinden yatırılıyor olması da önem arz etmektedir.

Innovator visa

İngilterede sektöre yenilik getirme amacı olan ve bunu gösterebiliyor olan girişimcilere 3 yıl sonunda süresiz oturum imkanı verdiği bir vize türüdür.

Vize türünün başlıca şartları:

Başvurucu için B2 seviye İngilizce bilgisi,

£50.000,00 sermaye bulundurması,

İş kurmayı düşündüğünüz sektörde bir yenilik inovasyon getiriyor olması,

İş planınız ile Endorsement body isimli onay kuruluşlarından birinden bir onay mektubu alması temel şartlarındandır.

Start-up Visa (Startup Vizesi)

Innovator visa ile aynı şartlara haiz olan bu vize de 50.000,00 pound sermaye koşulu bulunmamaktadır. UK bu vize türü ile başvuruculara 2 yıllık vize vermektedir. Başvurucu iş fikrini hayata geçirebilir ve iş planında başarılı olduğunu ispat eder ise 2 yıl sonunda Innovator vizeye sermaye şartı olmadan geçiş yapabilmektedir. Bunun sonucu olarak 5 yıl sonunda süresiz oturum alabilmektedir.

Investor Visa

Bu vize türü İngiltere’ye yatırım yolu ile oturum ve çalışma izni almanızı sağlayan bir yatırım vizesidir.

Yatırım meblağı ise en az £2.000.000,00 pound olarak belirlenmiştir.

Yatırımın miktarının artışına göre de süresiz oturum alınacak zaman değişmektedir.

Buna göre 2 milyon poun yatırım ile 5 yıl içinde süresiz oturuma hak kazınırken 5 milyon pound yatırım ile 3 yıl ve 10 milyon pound yatırım ile 2 yılda süresiz oturum almak mümkündür.

Yatırıma konu edilen para İngiltere’ye getirilmiş olmalıdır. Kamu fonlarına veya UK’ da kurulan bir firmaya yatırılmalıdır.

Bu vize türünde paranın kaynağı ve ne şekilde yatırım yapılacağı dışında bir sorgu yapılmamaktadır. Önemli olan tek husus yatırıma konu edilen paranın yasal olarak kaynağının gösterilebiliyor olmasıdır. Bu vize tipinde İngilizce seviyesi gibi diğer pek çok vize tipinde olan hususlar vize için önem arz etmemektedir. Yalnızca para nakit olarak UK bankalarından birinde gösterilebilmelidir.

Skilled worker visa

Brexit ile birlikte, Avrupa vatandaşları dahil İngiltere’de çalışmak isteyenler bu vize türüne tabi tutulmaya başlanmıştır.
İngiltere’ye işçi olarak gelmeyi dileyen kişiler için nitelikli işçi statüsüne giriyor olması şart. Bu vize türünde kişi öncelikle UK’de sponsorlu bir firmadan iş teklifi almalı. Şirketin sponsorluk belgesi yok ise bu belgeye kolayca başvuru yapabilecektir.

İngiltere’de faaliyet gösteren 1 yıllık finansal durum gösterebilecek her firma sponsorluk lisansına başvuru yapabilir. Bu başvuru için işe alınacak adayın hazır olması da şart değil. Ancak neden yurtdışından bir işçi getirilmek istendiği bir mektup ile açıklanmalıdır.


Nitelikli işçi vize türünde işçi nitelikli olmalıdır. Burada dikkat edilen husus üniversite eğitiminden ziyade kişinin eğitim ve iş geçmişinin nitelikli olduğunu gösterir durumda olması gereklidir. Örnek olarak bir inşaat firması inşaat mühendisi getirebileceği gibi tecrübesini kanıtlayabilen sıvacı, marangoz, tesisatçı da getirebilir. Başvurucunun B1 düzeyinde İngilizce bilmesi de şart koşulmuştur.

İlave olarak restaurantlar, deneyimli ve İngilizce bilen bir chefi bu vize ile getirebilir. Ancak komi veya garson bu vize türü için uygun değildir. Bu vize türü nitelikliği olan işler için nitelikli işçiler için uygulama alanı bulmaktadır.

Global Talent Visa

Bu vize türünde bahsedilen yetenek, uluslararası ün kazanmış veya gelecek vadeden bir yetenektir. Kişi portfolyosu ile UK Endorsement bodylerden birinden destek mektubu alabilir ise bu vize ile UK’ya gelme imkanı oluşmaktadır. Bu sayede 3 yıl çalışma ve yaşama imkanına sahip olunacaktır. 3 yıl sonunda da ise süresiz oturum imkanı elde edilir. Bu vize türü diğer vize türlerine göre tamamen kişi odaklıdır. İmkanları ve şartları en kolay tamamlanabilir durumdadır. İspat edilmesi gereken tek husus olağanüstü yetenektir. Sahne sanatlarından, spora, youtuberlığa ve üstün bir akademik kariyere kadar uzanan pek uzun bir skalada seçilmiş insanlara hitap etmektedir.

Graduate Visa Mezuniyet sonrası vizesi

Bu Vize türü temmuz 2021’de yürürlüğe girmiştir. Birleşik Krallık’ta bulunan üniversitelerden lisans, yüksek lisans ve PHD programlarında mezun olan kişilere mezuniyetlerinden itibaren şartsız koşulsuz 2 yıllık (PHD mezunları için 3 yıl) oturum ve çalışma imkanı veren bir vize türüdür.

Temmuz 2021 itibari ile mezun olanlar bu vizeye başvuru yapabilecekler. Bir iş bulmuş olmaları gerekmemektedir. Bu vizenin alınmasından sonra çalışma şartı bulunmamaktadır. Ancak bu iki yıl içinde vize sahibi iş bulabilir ve hatta sponsorlu bir şirkette iş bularak 2 yıllın sonunda skilled worker visa başvurusu yapabilecektir. Önemli bir vize türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

İngiltere’de vize türleri hakkındaki yazımız temel vize türleri hakkında Birleşik Krallığa gelmek isteyenler için temel bilgileri içermektedir. İngiltere tıpkı Amerika gibi önemli göç hareketlerinin hedef noktalarından biridir. Yatırım, çalışma, öğrenci ve herhangi bir vize türü ile İngiltere’ye gelmek istediğiniz takdirde vize tipleri ve başvurunun nasıl yapılacağı başarılı bir başvuru için hayati önemdedir. Bu hususta yapacağınız başvurulardan önce alanında uzman kişilerden destek almanızı tavsiye ederiz. İngiltere şubemizde bulunan avukat ve göçmenlik uzmanlarımızdan danışarak bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İngiltere ofisi online hukuki danışmanlık randevusu için alt kısımdan randevu oluşturabilirsiniz.

Cevap Yazın

error: Content is protected !!