Yatırım Yolu ile Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Türk Vatandaşlık Avukatı

Yatırım Yolu ile İstisnai Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Türk Vatandaşlığı Kanununda, yabancıların nasıl Türk Vatandaşlığına hak kazanacağı belirlenmiştir. İstisnai olarak da yatırım yolu ile vatandaşlık hüküm altına alınmıştır.

Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde yetkili makama başvuru yolu ile  belirli şartları sağlayan yatırımcı Türk Vatandaşlığını kazanılabilmektedir.

Yatırım yolu ile vatandaşlığın şartları nelerdir? Hangi başvuru yoluna ne zaman başvurulur?

1. En çok sık karşılaştığımız ve en çok tercih edilen yatırım yolu ile istisnai Türk Vatandaşlığı başvur şekli 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmaz alma yolu iledir.

Taşınmazın 3 yıl elde tutulması bakımından tapuya şerh verilmeli ve bu şerh Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmesi gereklidir. Bu yol ile yabancılar Türkiye’de taşınmaz üzerinden yapmış olduğu yatırım vatandaşlık almalarına imkan sağlamaktadır. Bu sayede Türk vatandaşının sahip olduğu tüm hak ve yetkilere sahip olunmaktadır.

Pek çok yabancı için; ev veya iş yeri alma şeklinde Türkiye’ye yapılan yatırımın doğru bir yatırım olmasının yanında; Türk vatandaşlarına tanınan uluslararası bazı haklar Türk vatandaşlığını almak için bu vize tipine başvurma konusunda önemli bir etki oluşturmaktadır. Bunun en önemli örneklerini Abd, İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin Türk Vatandaşlarına tanıdığı bazı vize imkanlarını saymak mümkündür. 

Yatırım yolu ile vatandaşlığın pek çok kişi için farklı önem ve motivasyon sebebi vardır.

2. Bir başka yatırım yolu ile istisnai vatandaşlık hali ise en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen yatırımcılar içindir.

3. En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen yatırımcılar içindir.

4. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığında döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla satın aldığı Hazine Müsteşarlığınca tespit edilmiş yatırımcılar içindir.

5. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilmiş yatırımcı içindir.

6. En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilmiş yatırımcı içindir.

Yatırım yolu ile istisnai vatandaşlık alcak başvurucular milli güvenlik ve kamu düzenine engel teşkil edecek bir durumları olmaması şartıyla  Türk vatandaşlığını kazanabicektir.

Taşınmaz edinimi yolu ile Türk vatandaşlığının kazanılması bakımından; yönetmeliğin 20. Maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi uyarınca aşağıda belirtilen kriterleri usulüne uygun olarak yerine getiren yabancılar, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanır. 

Türk Vatandaşlık Avukatı

Vatandaşlık Hukukunun hassasiyeti ve başvurularn neticeleri dikkate alındığında Türk Vatandaşlığına istisnai olarak başvurmak isteyen yabancıların alanında uzman bir avukattan destek olması önem arz etmektedir. Bu nedenle yatırım yolu istisnai Türk Vatandaşlığının önemi hakkında detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız yolu ile bizle iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca burayı tıklayarak online hukuki danışmanlık için randevu oluştururak uygun gün ve saatte avukatınıza danışarak süreci başlatabilirsiniz.

iletişim sayfamız için tıklayınız

Cevap Yazın

error: Content is protected !!